fredag 14 september 2012

Välkommen in!

 Det här blev ju en utmaning som heter duga. Skapa något med Halloweenkitet från MME. Nu har jag inte så förskräckligt mycket foton från just Halloween i mina gömmor så jag funderade på vad jag kunde hitta på istället...

Varför inte en... tavla! :)
Är väl lite inne i det "stimmet" just nu kan man säga, så jag klurade lite på hur jag skulle lägga upp det hela. Hittade en idé mellan några hjärnceller och sen var det bara att sätta igång när jag ställde mig i kladdhörnan.

Letade på ett papper som tilltalade mig som bakgrund - det randiga. Sen vände jag på papperet och upptäckte döskallarna och vips hade jag bestämt att använda både och! Rev remsor av papperet och vände på hälften för att få lite mer spänning i tavlan. Lackade fast dom på canvasen med hjälp av Decopagelacket från Ayleene's som jag blivit riktigt kär i. Såååå bra! 

Torkade allt med varmluftsblåsen (vem orkar vänta liksom?) och drog sedan fram akrylfärgerna. Gick loss med lite svart runt kanterna + alla sidor (glöm inte dom!). 

Gick lite bananas och allt flöt på så jag glömde fota, men vips hade jag en pumpa fastklistrad! Det är ett glittrigt härligt papper så det gav verkligen struktur till det hela! Ritade en figur av en pumpa på baksidan av papperet och sen rev jag remsor som är böjda för att få ännu mer struktur. Lite orange akrylfärg närmast kanten skuggar lite och ger ytterligare lite djup. Skaftet och bladet rev jag till av ett annat papper och målade med akrylfärg för att få lite mer passande färg. 

Prickar och rut-mönster lite här och där har jag fått genom att dutta akrylfärg genom punchinella eller ett nät (sånt man tejpar gipsskiveskarvar med). Det finns massor med spännande saker som har mönster som man kan använda sig av om man inte vill kladda ner sina stämplar med akrylfärg. Prima har precis kommit ut med ett gäng läckra Masker oxå så är helt utmärkta till att dutta färg genom! Spana efter dom! 


Texten Halloween kommer från ett ark i kittet med färdigstansade "tags". Jag klippte bara bort kanterna för att få den lite mer passande. Fyllde i bokstäverna lite för att få dom att sticka ut mer. Ordet välkommen är skrivet med alfabetsrester eftersom jag tyckte det matchade temat lite.
Notera att jag duttat lite färg på bokstäver och text oxå för att få det att smälta in i tavlan lite mer. 


NU är den helt färdig! Har fått fram formerna lite med svart och vit penna och lekt lite med krumelutter mm. 

Närbild på text och löv mm. 

Texten - notera akrylfärgen på bokstäverna som ger en känsla av att allt hör i hop. 

Struktur, mönster och färg bygger ihop allt. 


Och här står tavlan färdig i hallen och får välkomna våra gäster under hösten! :) 

Så här ser kittet ut som varit grund till hela tavlan. Det finns många papper kvar än, så kanske kanske det kan bli nån Halloweenlayout efter årets Halloween? :) Nått som kanske inte framgår så jättebra på bilderna är att vissa papper är glittriga! Papperet som jag gjort pumpan av tex är glittrigt och det är verkligen pricken över "i" i det här fallet. 


Dagens tips-trix! 
(som kanske inte är nått tips-trix egentligen, men ändå... jag ville bara berätta...) 

Akrylfärger finns ju i tre olika sorter. 
Transparent - finns oftast bara i nån enstaka nyans av varje färg. Det är en färg som låter det som är under lysa igenom en hel del. Det är den färgen du ser längst till vänster i bild. 

Semi-opak - en blandning mellan Transparent och Opak skulle man kunna säga. Den är inte riktigt genomskinlig och den täcker inte helt. Lite mitt emellan alltså. I mitten på bilden. 

Opak - det vanligaste alternativet.  Det är en färg som täcker det som är under - helt och hållet. Även om färgen är ljus så täcker den oftast det som finns under. Längst till höger i bild. 
Själv älskar jag när jag hittar Transparenta färger numera. Dom går liksom att bygga lite ovanpå dom andra fägerna utan att täcka över dom.  Har man inga transparenta färger kan man med fördel blanda ut en opak färg med lite vatten för att få dom tunnare, då lyser det igenom lite mer, men tyvärr blir det inte riktigt samma känsla ändå som en transparent färg. Oavsett vilka färger du använder så har jag bara ett råd - LEK och ha SKOJ när du skapar!  Delta har ett grymt utbud av akrylfärger och det braiga priset gör att man har råd att bygga upp en helt egen regnbåge hemma på pysselbordet. 

Hoppas ni haft en riktigt inspirerande Halloween-vecka nu! 

/Lisa


1 kommentar:

Anonym sa...

Jäklar va snyggt! Bra info där om färgerna också.