lördag 11 juni 2016

Tekniklördag - stämpelförvaring

Välkommen till en av våra "tekniklördagar".
Idag blir det ingen teknik, utan idag tänkte jag vi skulle prata lite stämpelförvaring istället.

Hur förvarar du dina stämplar?

Så här förvarar jag mina stämplar, och ni kommer att se att det är flera olika sätt!

Vi börjar med pärmar, för det när nog så jag förvarat mina stämplar längst faktiskt.


Vilken pärm som helst fungerar till detta och du kan välja en som passar in hos just dig.
Passar inte hålen på förvaringsarket är det bara att slå nya - det är enkelt.
EZ-monterade stämplar sitter bra, och jag har aldrig haft något bekymmer med att stämplarna faller av.


Jag förvarar stämplarna på en sida, men vill man så kan man absolut köra förvaring på både fram och baksida av arken. Dom är "liksidiga" och har samma yta på båda sidor. 
Jag märker upp med företagets namn uppe i hörnet och ev. info om när stämplarna kom ut - om jag vet detta. Är man lite prydligare av sig så använder man en dymo.Pärmarna står sedan snyggt i bokhyllan och stämplarna är skyddade mot damm och solljus.


Ett annat sätt att förvara stämplarna på är att sätta dom i Stuftainers. 
Den smalaste som heter THIN lämpar sig perfekt till EZ-monterade eller clear stamps.


Det blir som en blandning mellan plastficka och pärm förvaringsmässigt skulle jag väl vilja säga. Eller hårda plastfickor. Enkelt att bläddra och se vad man har eftersom dom är genomskinliga.


Dom är skålade så dom går i varandra och är "stapelbara" eller hur man ska uttrycka det. Tar liten plats och enkelt att plocka med bara dom man vill ifall man ska iväg på träff eller liknande. Enda nackdelen jag sett att ha dom så här är ifall man har lite för fullt i backen, då kan dom haka i när man vill ta upp nån i mitten. Men det är egentligen en bagatell.

Känns en back för stor kan man sätta dom i tidskriftssamlare och ha i bokhyllan istället. Det finns även specialgjorda samlare för just dessa.


Jag märker upp mina genom att skriva på den uppstickande fliken. Än en gång - är man lite prydligare av sig tar man dymo-apparaten. 


Öppningen är i botten och man öppnar fullt ut, dvs att det är enkelt att få tag på precis alla stämplar.


Clear stamps fäster direkt på plasten och eftersom dom är så tunna kan man ha dom i både locket och botten om man vill. Jag har dock satt bilderna på stämplarna i locket istället för att se vad som är inuti. Kan ju bli lite klurigt med clear stamps annars. 


Och EZ-stämplarna fäster givetvis också direkt på plasten som är lämpad för den här typen av förvaring. Den Stuftainer som heter THIN är alltså precis lagom lämpad för EZ-monterade stämplar.

Tjockare varianter kan användas till förvaring i både lock och botten, eller tjockare saker som stämpeldynor, monterade stämplar osv. 


Sen har vi då plastfickor.Ibland behöver jag ta med mig vissa stämplar som sitter i pärmar, och då klär jag dom helt enkelt bara med en plastficka! Notera att detta är plastfickor i lettersize eftersom arken är i den storleken. Vill man använda A4-plastfickor så får man skära av lite på långsidan för att arken ska gå i.


Inga stämplar kommer någonstans och du har bra koll. Detta kan även vara ett alternativ till Stuftainern om man vill förvara arken stående i en back och kunna bläddra. Förvaringsarken gör att det blir stadigt och bra och plastfickan skyddar stämplarna. 


Tar liten plats och är superenkelt om du vill ta med ett gäng. 
Kan med fördel sättas både i pärm, mapp eller back.Sist men inte minst så har även jag fallit för dom små plastfickorna som nog är något av det "senaste". Faktum är att det nog aldrig spridit sig så bra om det inte varit en bra förvaring. Jag gillar det och många många andra tycks lika nöjda. 

 

Personligen tycker jag dock detta passar bäst till "set" med stämplar, eftersom det känns onödigt med en hel plastficka för enstaka stämplar. Nu fyller det ut bra och stämpelarket känns skyddat mm. Mestadels är det även Clear Stamps som jag förvarar på detta sätt. 

Förvaras enkelt i backar och det är lätt att bläddra. Jag ska bara tillverka nått form av register så det är lite lättare att hitta, har inte hunnit det ännu. Jakten på den perfekta backen pågår dock fortfarande.


Har setet en egen "baksida" som passar använder jag den, så ser jag superenkelt varifrån stämplarna kommer. Annars skär jag till ett vitt lite tjockare papper och använder bakom och så skriver jag företagets namn och ev. mer info på papperet. Tex när stämplarna gavs ut och vad setet heter. 


Jag har två olika storlekar på fickor. En som rymmer A5 och en som rymmer A6. Själva plastfickan är lite större, för pappersarken som ni ser är tillskurna efter dessa vanliga mått. Då pasar det många av dom olika stämpelset som finns på marknaden idag.
Varför jag inte använder plastfickan som stämplarna kommer i? Jo, för att den oftast är väldigt skör, och efter att ha haft i och ur stämplarna några gånger så brukar plasten spricka i kanterna och håller inte ihop längre. Dessa fickor är mjukare plast men ändå rätt tjocka så dom håller bra. 
Fickorna har jag hittat på mitt kontorsvaruhus - säljs kartongvis.


Jaha, hoppas du fick lite tips och idéer på stämpelförvaring ifall du klurat på hur just du ska göra.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket kontorsvaruhus har du köpt A-5 fickan letar efter sådana?

Hälsningar Annika

Lisa InkyWings sa...

Procurator har jag köpt mina på Annika!